Sata kabel solderen aan harde schijf

Deze week bij het openen van een kast is een SATA-connector afgebroken van 1 van mijn harde schijven. Een nieuwe SATA-disk.. ik werd gek.


Nu heb ik niet meteen een gelijkaardige schijf liggen, dus de printplaat of de plastiek behuizing vervangen zat er niet in. De volgende optie is solderen, maar na een tijdje googelen heb ik helaas nergens iets gevonden van iemand die al succesvol een SATA-kabel rechtstreeks had gesoldeerd aan zijn harde schijf. Dat heeft waarschijnlijk eerder te maken met het feit dat niemand zo gek is om dat effectief te gaan doen. Challenge accepted!

Eerst en vooral even wat opzoekingswerk gaan doen:

Een SATA kabel heeft 7 aansluitpinnen:

De pin-eigenschappen:

Ok, nu we dat weten moeten we enkel nog de kabel zien te strippen.

Gewoon langs de ene kant doorknippen en dan ontmantelen. Ik heb enkel al een foto van na de ontmanteling, sorry daarvoor. Maar ik heb het gewoon gedaan met een cuttermes en tang (en veel geduld :D).

Dit is het resultaat:

In deze kabel zitten er blijkbaar 8 draadjes, dus het was even bekijken hoe dit in elkaar zat. Gelukkig is het heel duidelijk te zien hoe het zit. de extra shielded witte kabels zijn de dataconnecties. de losse draadjes zijn GND. Gezien we maar 3 GND aansluitingen nodig hebben moeten we hier gewoon de middelste 2 GND draadjes torsen zo dat we 1 draad hebben.

Hieronder een afbeelding met de aangeduide pin-connecties:

En dan gaan we solderen.. Als je nog niet 100% overweg kan met een soldeerbout dan raad ik je aan om hulp te vragen aan iemand die het wel kan. Want dit is namelijk een hele moeilijke klus gezien de pinnetjes vlak bij elkaar zitten. Na een dik half uur was het mij uiteindelijk ook gelukt. Al ben ik er geen pro in. ik heb toch nog een paar keer opnieuw moeten beginnen.

Dit is het resultaat:

op de foto lijkt het wel alsof de pinnen elkaar raken maar ze zitten gewoon achter elkaar. Vooraleer de disk volledig veilig terug in de kast kan worden gestoken gaan we dit dan eerst moeten dichtlijmen zo dat de kabeltjes zeker nooit tegen elkaar zitten. Helaas heb ik hier nog geen lijm in huis dus dat zal voor een andere keer zijn. Nu wil dat niet zeggen dat we niet kunnen testen (althans, voorzichtig toch).

Bij het aansluiten op de pc liep het eerst al fout. De bios vroeg een wachtwoord voor mijn harde schijf (???) om daarna volledig door te slaan. Uiteindelijk bleek pin 7 los te zitten. Na het opnieuw vastsolderen kwam test 2:

It’s alive!

 

Een weinig vookomend probleem maar ik hoop er toch misschien ergens een paar mensen mee te hebben verder geholpen.

 

En zoals altijd, bij verdere vragen of suggesties, mail naar blog@tjeute.be !

6 thoughts on “Sata kabel solderen aan harde schijf

 1. phony

  Ik heb dit weekend hetzelfde probleem gehad. Het plastic van de data connector helemaal afgebroken en de pinnen enorm verbogen. De pinnen heb ik gelukkig weer netjes recht kunnen buigen. Omdat ik niet zo`n soldeerheld ben, heb ik het iets anders opgelost.

  De sata kabel blijft nu niet zitten omdat het plastic van de connector op de harde schijf ontbreekt. Ik heb een stukje tie-wrap op maat geknipt in een L vorm, zodat deze in de sata kabel past. Hierdoor worden de pinnen van de harde schijf tegen de pinnen van de sata kabel gedrukt. EĆ©n tie-wrap was nog niet genoeg om de hele connector aan de kabel te vullen, dus een tweede was nodig. Hierdoor worden de pinnen van begin tot eind tegen de connector van de sata kabel gedrukt. Klein drupje secondenlijm erbij om de boel te fixeren en testen maar!

  Gelukkig ging het direct bij de eerste test goed en werkt de schijf nu prima. Ik heb de data veiliggesteld en ga deze schijf alleen nog maar als scratch/temp schijf gebruiken. De sata kabel zit nu dus wel aangesloten op de harde schijf, maar echt stevig is het niet, omdat de kabel “los” aan de pinnetjes van de harde schijf hangt. Wellicht helpt het om deze vast te lijmen aan de harde schijf behuizing, maar zover ben ik nog niet gekomen.

 2. Mathieu Verhaeghe Post author

  Dat lijkt me ook een oplossing. Ik moet wel zeggen, mijn schijf is tot op heden nog altijd online en mijn connectie is redelijk vast met die lijm die rond het soldeersel zit.

  Heb je geen foto’s genomen van het voorval? wil ze anders gerust er bij posten šŸ™‚

  thx voor de reactie!

 3. Tim

  Ook al is deze blog al wat jaartjes oud. Dankzij je blog heb ik mijn ssd nog kunnen redden šŸ™‚ Hartstikke bedankt hiervoor! Het was een priegelwerk maar uiteindelijk gelukt. Ik heb mijn soldering nadat ik alles getest heb helemaal volgeduwd met lijm uit het lijmpistool. Thnx!

 4. Mathieu Verhaeghe Post author

  Super om te horen šŸ˜€
  Ik heb jammer genoeg niet veel tijd meer om veel updates te doen aan mijn blog. Maar gebruik hem ook nog voor het opzoeken van zaken die ik in het veleden heb kunnen oplossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.