Telenet: Wat is nu vrij downloaden en hoe zit het met die upload?

telenet_1

Telenet is qua snelheid toch wel de beste in België, Ze kunnen in de meeste gevallen effectief praktisch geven wat ze in theorie beloven.

 

Op 4 februari is er een volgende update die bijna alle bestaande abonnees van meer snelheid en volume voorziet. Behalve fibernet-klanten, want ja die hebben nu eenmaal al veel meer dan wat vroegere abonnementen ooit konden aanbieden.

Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, mensen die omwille van ligging niet krijgen wat ze beloofd zijn. Dat is natuurlijk heel jammer. Maar ik heb persoonlijk als fibernet XL klant geen enkel probleem met mijn verbinding. Heel tevreden met de geleverde diensten.

Er blijven er nog altijd bepaalde vragen over, waar Telenet niet echt duidelijk over is, of waar de zoveelste interim op de klantendienst even moet gaan vragen waarover je heb begod hebt, waardoor je uiteindelijk na een lang telefoongesprek geen duidelijke info krijgt.

Ik heb altijd al 2 vragen gehad die nooit duidelijk waren:

 1. Wat mag ik verstaan onder de term “vrij downloaden”, want je kan naturlijk nog altijd op smallband worden gezet. Kortom, vrij blijkt dan toch niet zo ‘vrij’ te zijn…
 2. Hoe komt het nu toch dat die uploadsnelheid zo laag blijft terwijl de download in de lucht schiet?

Punt 1.
Vrij downloaden is een term die Telenet gebruikt om de mensen te misleiden. Want “Vrij downloaden” is niet hetzelfde als “Ongelimiteerd downloaden”.

Nu, ongelimiteerd downloaden kan geen enkele provider echt aanbieden, of het nu Telenet is of Belgacom of gelijk welke andere provider. Er zijn altijd gevolgen.

Belgacom bijvoobeeld kan sowieso geen zware snelheden aanbieden. Hun abonnement met ongelimiteerde download heeft een maximumsnelheid van 20 Mbps (dit is een theoretische snelheid die men in de praktijk zelden haalt) Zij kunnen dus makkelijker een limietloos downloadvolume aanbieden, maar dit gaat ten koste van de snelheid.

Telenet kan met de fibernet-abonnementen al wat meer snelheid aanbieden. Bijgevolg kan er in een kortere tijd ook veel meer worden gedownload. Het gevolg daarvan is dan ook dat als er veel mensen fibernet hebben, dit systeem ook verzadigd geraakt.

Telenet lost dit op door gebruik te maken van een systeem dat rekening houdt met drukke en minder drukke periodes.

De uren in de week worden verdeeld in 3 zones, namelijk de groene, gele en rode zones. Die zijn standaard verdeeld in een grafiek rekening houdend met de drukke en minder drukke momenten.

telemeterdruktekalendernl04

 1. De groene zone:
  • Deze zone is de beste om in te downloaden want per gedownloade GB rekent Telenet maar 0.2 GB aan
 2. De gele zone:
  • Deze zone is er vooral om nog een buffer te creëren tussen de groene en de ronde zone, per gedownloade GB rekent Telenet maar 0.33 GB aan
 3. De rode zone:
  • In deze zone download je sowieso best het minst, want iedere GB die je in deze zone download wordt als GB aangerekend.

Wil dit dat zeggen dat er toch een limiet is om rekening mee te houden?

Jammer genoeg wel. Maar die ligt al redelijk hoog en mag (voor standaard gebruik) als ongelimiteerd worden gezien.
Wat mag je verstaan onder standaard gebruik: hier en daar wat downloaden, youtube filmpjes bekijken, filmpjes e.d. uploaden etc..

Dit zijn de limieten:

Fibernet en Turbonet (XL) klanten: tussen de 150 en de 750 GB
Fibernet 60 en Fibernet XL klanten: tussen de 250 en de 1250 GB

Dit wil zeggen dat als je 100% gegevens download in de piekuren, je na 150 of 250 GB al op smallband zit.

Kortom:

Wanneer je snel gegevens wil binnen halen dan kies je best voor Telenet en probeer je zo goed mogelijk je downloads ‘s nachts te plannen.
Wanneer je graag zonder zorgen zo veel mogelijk wil downloaden, dan kies je beter voor een onbeperkt Belgacom abonnement waar je enkel gelimiteerd bent qua downloadsnelheid.

 

Punt 2.
De uploadsnelheid is altijd al een moeilijk punt geweest voor providers.

Vroeger was dit geen probleem, niet veel mensen hadden upload nodig. Maar de dag van vandaag met youtube en social media is dit flink gestegen.

Waarom gaat de upload dan niet omhoog?

Wel enerzijds is er het verschil tussen particulier en business. Telenet wil nog altijd zorgen dat mensen met een business abonnement – en dus een bedrijf – hun verbinding optimaal en zo goed mogelijk kunnen benutten, want een bedrijf is in de meeste gevallen net iets afhankelijker van hun internetaansluiting dan de thuisgebruiker (denk maar aan mensen die vanop afstand moeten inloggen op de server van het werk).

Anderzijds is er ook een verschil in kosten. Telenet heeft weinig of geen kosten voor iedere MB die je download. Maar, per MB die je upload moet Telenet een bepaald bedrag betalen. Dit zorgt er voor dat Telenet niet zo happig is op het verhogen van de uploadsnelheid. Gezien dit meer kosten oplevert. Want download gegevens kunnen tijdelijk opgeslagen worden of meerdere malen gebruikt worden, terwijl dat bij uploadgegevens niet het geval is. Om een voorbeeld te gebruiken: Als je surft naar google, dan is de kans heel groot dat er op dezelfde moment iemand in de dichte omgeving ook naar Google surft. Dit zorgt ervoor dat de gegevens die in de verdeelkast toekomen, zowel naar de ene als naar de andere gebruiker kunnen gaan, dit wordt “caching” genoemd. Zonder dat de gegevens twee keer moeten opgevraagd worden. Als je upload, dan is dat in de meeste gevallen persoonlijk verbruik (een filmpje of een foto) en dan kan dit niet nog ergens gebruikt worden. Dit zorgt voor veer meer belasting op het netwerk en bijgevolg meer kosten voor Telenet.

Zal de upload dan niet meer stijgen?

Er zijn verschillende factoren die al dan niet een stijging gaan veroorzaken. Clouddiensten zijn populairder aan het worden en zorgen voor een vraag naar meer uploadsnelheid. Indien de Cloudwereld blijft stijgen zoals ze nu bezig is dan is de kans heel groot dat de upload zal stijgen.

Daar tegenover staan dan natuurlijk de verschillende organisaties die proberen van internet piraterij en illegale filesharing tegen te gaan. Wanneer de upload bijvoorbeeld zou verdubbelen, dan is dat al per persoon een verdubbeling van de gegevens die ze kunnen uitwisselen met elkaar. Wat dus niet echt in de smaak valt bij die organisaties. Ondanks er al meerdere malen bewezen is dat filesharing niet echt zorgt voor de ondergang van de muziek/film/game industrie, integendeel.

Als extra punt zorgt de verhoging van de uploadsnelheid er ook voor dat particulieren gemakkelijker hun eigen server kunnen opzetten voor allerhande doeleinden. zij het sharing, vpn of andere zaken. Dit is echter niet toegelaten maar is moeilijk te controleren door Telenet.

 

Hopelijk heb ik hiermee een paar dingen duidelijk kunnen maken, voor vragen en/of opmerkingen mag je zeker mailen naar blog@tjeute.be

1 thought on “Telenet: Wat is nu vrij downloaden en hoe zit het met die upload?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.