Returnil, handige tool!

      No Comments on Returnil, handige tool!

Of het nu voor testdoeleinden is, of voor het beschermen van je pc tegen de kinderen. Returnil is een heel handig securityprogramma dat ervoor zorgt dat je een virtuele testomgeving kan creëren.

 

Returnil is in eerste instantie een malwarescanner. maar heeft daarnaast een handigere tool aan boord die uiteindelijk veel interessanter is. de virtuele modus.
Wanneer je die inschakelt, dan maakt returnil als het ware een foto van je huidig systeem (daarbij dan ook enkel! de systeemschijf).
Daarna kan je naar hartenlust gaan  experimenteren, sites bezoeken of de kinderen hun zeg laten doen.

Is de speeltijd over? Dan schakel je de virtuele omgeving uit, en na een reboot is alles weer zoals tevoren.

Er bestaan 3 versies van returnil: je hebt system safe free, virtual system pro en system safe pro.
De verschillen zijn simpel:

  • System safe free is een gratis antimalware tool met een virtuele modus. (deze gaan wij hier gebruiken)
  • Virtual system pro pint zich enkel vast op het virtuele gedeelte (dus geen antimalware, maar wel extra functies)
  • System safe pro omvat dan alles wat je moet en kan hebben aan extra’s en functies.

Natuurlijk zijn die laatste 2 betalend. Maar aangezien system safe free de virtuele modus bevat. hebben we daar dus geen nood aan.

Je kan het programma downloaden vanop de volgende locatie:

http://www.returnilvirtualsystem.com/

Na het installeren krijg je er het volgende icoontje bij op het bureaublad:

Indien je op windows 7 of Vista werkt, krijg je er ook nog een ‘gadget’ bij, die ziet er zo uit:

Na het openen van Returnil krijg je volgend venster te zien, wat er duidelijk op wijst dat het programma in eerste instantie een malwarescanner is.

Nu, in eerste plaats zijn we enkel geïnteresseerd in die virtuele modus, dus laten we die even aanklikken.

Hier heb je 3 submenu’s: Overzicht, extra en instellingen.

In overzicht kan je simpelweg kiezen voor virtuele modus starten en kan je ook aanklikken of hij bij de volgende herstart meteen terug virtueel moet gaan draaien.
Daarnaast kan je dan ook nog selecteren welke bestanden je wilt kopiëren naar de ‘echte’ schijf tijdens het virtueel werken.

Bij Extra zijn er nog 3 tabbladen: Bestandsmanager, Virtuele schijf en Echte schijf. Hier is enkel Virtuele schijf van belang. De rest mag blijven zoals het is.

Virtuele schijf is exact wat het wil zeggen. hiermee kan je op een niet gebruikte drive letter (zoals in dit voorbeeld de ‘H:’ schijf) een virtuele schijf creëren waar je dan de te behouden betstanden op kan zetten.

Waarom is dat nodig?
Wel, wanneer je de virtuele modus uitschakelt, dan zal de PC opnieuw opstarten en zijn zoals voorheen. Dit is weliswaar van toepassing op ALLES!, wat wil zeggen dat als je in tussentijd een word bestand hebt gedownload of gemaakt. dat dit dan ook zal verdwijnen na de reboot. vandaar dat je met deze virtuele schijf gemakkelijk en veilig je bestanden kan opslaan die je wilt behouden.

Naast het maken van de schijf kan je dan nog instellen of de schijf moet blijven bestaan (zelfs na een reboot), of dat je enkel mag lezen van de disk en niet schrijven.

Deze optie moet natuurlijk enkel gebruikt worden indien je geen tweede schijf zitten hebt.

Als laatste hebben we nog het submenu instellingen.

Hier moet er uiteidnleijk ook niet veel veranderd worden. maar ik geef dit toch nog even mee zodat alles duidelijk is.

In dit submenu kan je bij Extra Beveiliging opties gaan instellen of er ten eerste programma’s van in de virtuele modus mogen uitgevoerd worden (wat wil zeggen, een programma dat geinstalleerd is binnen de virtuele omgeving mag niet zomaar automatisch opstarten.) dit blijft dus het beste staan op ‘Alleen systeemservices van echte schijf toestaan‘.

Virtuele modus verlaten kan je ook gaan veranderen naar ‘alle veranderingen opslaan’. Wat mij niet echt nuttig lijkt, waarom zou je dan in eerste instantie virtueel gaan? Misschien dat dit wel beter kon uitgewerkt worden in bvb een vraag voor het afsluiten van de virtuele modus. zodat er op de moment zelf nog kon beslist worden of de instellingen bewaard moeten worden of niet.

Als laatste hebben we dan nog geavanceerd, hier moet er uiteindelijk ook niets veranderd worden. al kan je hier wel zien welke schijf er zal beveiligd worden. dus nogmaals voor alle duidelijkheid. ENKEL de beveiligde schijf zal hersteld worden na de virtuele modus.

Indien hier vraag naar is, ben ik wel bereid nog dieper op dit programma in te gaan (zijnde het specifiek uitleggen van het in-, en uitschakelen van de virtuele modus.)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.