IE9 is er!

      2 Comments on IE9 is er!

Gisteren is de officiele versie van  Internet Explorer 9 gereleased.

bij deze een kort overzicht van de nieuwigheden.

1. Uiterlijk

Qua uiterlijk heeft IE9 zich vooral gericht op het maximaal benutten van de ruimte waarin je webbrowser wordt weergegeven. Zo zijn de tabbladen een heel stuk kleiner geworden en hebben ze bijna alle iconen verborgen.

2. Extra functies

Natuurlijk komen er bij deze nieuwe versie een aantal functietjes bij, zoals:

  • Een ‘do-not-track’ optie, waarmee je kan instellen welke sites wel en welke sites niet mogen gegevens verzamelen.
  • het vastpinnen van je websites aan de taakbalk (win7)
    -> dit kan gewoon door het slepen van het tabblad naar je taakbalk.

3. GPU support

De meeste browsers maken tot op vandaag nog altijd geen gebruik van de GPU (Graphics Processing Unit). Daar wil Microsoft nu verandering in brengen. want IE9 ondersteund dit dus wel. Prestatiegewijs zou dit dan een boost moeten opleveren. De vraag is dan natuurlijk of dit enkel zijn nut heeft met videobeelden e.d. of dat je het ook zal merken bij het gewone surfen.

4. De test

Ik ga alvast een vergelijking maken van de 2 grootst concurrerende browsers, namelijk IE9 en Chrome.

Zowel IE9 als chrome stonden net nog open, kortom ze zijn beide nog in het geheugen geladen. Ik open beide. maar ze hebben al nagenoeg dezelfde snelheid.
Als volgende test open ik een site met veel afbeeldingen en grote indexpagina. www.hln.be is daar dus ideaal voor. Maar uiteindelijk hebben ze identiek dezelfde laadtijd.
Bij het surfen naar Youtube kreeg ik wel een verschil te zien. bij het openen van een 720p filmpje, ging de laadtijd van het filmpje in IE 2x zo snel als in Chrome.

Conclusie:

IE is ondertussen nog altijd 1 van de meest gebruikte browsers. Al zijn het meestal leken die deze browser nog gebruiken gezien die standaard op windows aanwezig is.

IE9 is een goede stap richting de wereld van Chrome e.d. en zeker met hun GPU ondersteuning hebben ze nu toch wel een stapje voor. Wat de echt goede voordelen van die GPU support zijn moet ik wel nog ondervinden.

Toch is Microsoft er voor mij in geslaagd om IE niet meer als een logge browser aan te zien. De toekomst zal uitwijzen of het programma onder de motorkap evenveel is verbeterd.

Keep up the good work Microsoft!

 

Download hier!

 

 

 

2 thoughts on “IE9 is er!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.