3TB, plug and play? niet met een BIOS systeem!

De eerste harde schijven van 3TB zijn uit. Al goed en wel. maar als je denkt deze te kopen zijn er toch een aantal zaken waar je op moet letten.

 

Eerst en vooral is er je BIOS, dat is de chip op je moederbord die ervoor zorgt dat je windows opstart. Die kijkt namelijk wat er allemaal is aangesloten van harde schijven, sloten (zoals een grafische kaart) en randapparaten (zoals toetsenbord,muis,..)
De BIOS is uiteindelijk al meer dan 20 jaar oud. en dat brengt wat gevolgen met zich mee. zo kan de BIOS (werkend met de MBR) enkel schijven detecteren tot een maximale capaciteit van 2,19 TB.

De MBR (Master Boot Record) bevat de informatie die ervoor zorgt dat je systeem kan opstarten en zorgt voor de indeling van de bestanden op je harde schijf (in blokken van 512 bytes). Helaas is dit een 32bit systeem dat dus maar 232 logische blokken kan lezen. Gezien elk van die blokken 512 bytes groot is, komen we aan een maximum van 2.199.023.255.552 bytes, wat neerkomt op 2,19 TB.

 

Oplossing

 

Er moeten 2 zaken gebeuren, de BIOS moet vernieuwd worden, en er moet een nieuwe MBR versie gemaakt worden. Gelukkig is dit al gerealiseerd. met de EFI (als vervanger van de BIOS) en de GPT (vervanger van de MBR).

EFI (Extensible Firmware Interface), is een ontwikkeling van Intel, bedoeld om de BIOS na verloop van tijd te gaan vervangen. Die is volledig 64 bit, en neemt alle communicatie met hardware voor zijn rekening.

GPT (GUID PartitieTabel), is een nieuwe schijfindeling die samengaat met de EFI, deze kan in vergelijking met MBR tot 264 logische blokken lezen. wat neerkomt op 9,444,732,965,739,290,426,880 bytes of 9,4 Zettabytes.

Natuurlijk moeten de moederbordfabrikanten dit nog compatibel maken met hun producten. wat op dit moment nog niet echt aan de orde is. Sommige fabrikanten (zoals ASUS, INTEL en MSI) bieden al gedeeltelijk ondersteuning op hun huidige producten. Maar vast staat dat binnen de paar maanden dit standaard zal worden meegeleverd. Als je wil weten of je moederbord al EFI kan draaien, surf dan eens naar de website van je fabrikant en ga bij BIOS updates kijken.

In dit voorbeeld kan je voor ASUS een EFI afhalen voor een bestaand model. natuurlijk is dit heel risicovol en als dit fout loopt is je moederbord voor de vuilbak. pas dus zeker op.

 

Naast deze mogelijkheid zijn er nog 2 oplossingen.

1. Software

Bepaalde fabrikanten hebben software die ervoor kan zorgen dat er een virtuele drive wordt aangemaakt. maar echt soepel draait dit dan niet. om dan nog te zwijgen over de stabiliteit en de prestaties.

2. Host bus adapter

Bij de 3TB schijven kan je ook een adapter krijgen die je aansluit op een PCI express x1 slot. die zorgt dan dat windows toch met die schijf kan communiceren.

 

Conclusie

 

Uiteindelijk is dit nog grotendeels veraf. Het is gemakkelijker om gewoon 2 disken van 2TB te kopen, zo heb je ook meteen een TB meer en en betaal je ook minder.

Tegen eind dit jaar vermoed ik toch wel eerder de eerste 4TB schijven te zien. vanaf die moment is het dan wel de moeite om over te schakelen, gezien de EFI dan ook wel meer zijn naam zal maken.

Een snelle vergelijking:

WD 3TB disk: 199 euro
2x WD 2TB:  2x 76,90 = 153,8 euro

Mijn keuze is alvast snel gemaakt.

3TB, niet echt aan te raden om deze te kopen. voor wat je er allemaal moet doen is dit niet echt een solide oplossing, daarnaast is het dan nog eens goedkoper om 4TB in 2 schijven te steken. Dit mag voor mij dus nog even links blijven liggen.

Wat denk jij erover? laat je reactie achter!

1 thought on “3TB, plug and play? niet met een BIOS systeem!

  1. Pingback: WD 2.5TB caviar green probleem. - 9lives - Games Forum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.