Beveilig je wifi!

      No Comments on Beveilig je wifi!

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een draadloos netwerk thuis. Maar veel mensen hebben niet de nodige kennis om die draadloze verbinding te beveiligen. Men staat soms niet echt stil bij de gevolgen.


Dit bewijst volgend artikel:
Man onterecht beschuldigd van kinderporno nadat buurman zijn wifi pirateerde.
(bron: HLN.be)

 

Hoe kan je nu zelf gaan controleren of je veilig surft en of je Wifi wel beveiligd is?
Hier enkele tips:

Je draadloos netwerk

 

voor XP gebruikers:

Rechtsklik op het draadloos icoontje en kies voor beschikbare draadloze netwerken weergeven

Kijk nu naar je netwerk, er onder kan je mooi zien of je netwerk al dan niet beveiligd is.


(bij gebrek aan een draaiende XP heb ik mijn screens van het Inet moeten plukken)

 

Voor windows vista/7 gebruikers:

Daar klik je gewoon op het draadloos icoon, waarna de verbindingen te voorschijn komen. Daar zie je aan de hand van het kleine oranje schildje dat het netwerk niet is beveiligd. staat er niets bij, dan heb je te maken met een beveiligd netwerk.

De router

De beste manier om je computer veilig op het internet te laten is via een router. Die zorgt er voor dat je je eigen privé netwerk hebt, maar zorgt er ook voor dat er veel ongewenste bezoekers buiten blijven en niet zomaar op je pc terecht kunnen komen. Het wil dus niet zeggen dat als je met een draadloze verbinding zit thuis, je automatisch een router hebt staan.

 

Om te controleren of je surft via een router ka je gewoon even de opdrachtprompt openen. dat kan je op 2 manieren doen:

– door op start te klikken en te navigeren naar
alle programma’s -> bureau accessoires -> opdrachtprompt

– door het windows logo en de R toets gelijktijdig in te drukken, waarna een uitvoeren venster opent, om daar dan CMD in te tikken en op ok te drukken

dan krijg je een zwart kader te zien, dar tik je in: ipconfig

Waarna je een lijst te zien krijgt met verschillende verbindingen, afhankelijk van je toestel.
Wij hebben de gegevens van de LAN verbinding of de Draadloze netwerkverbinding nodig.

In dit geval hier kijken we naar de draadloze netwerkverbinding. waarbij we volgende belangrijke gegevens terug vinden:

IPv4-adres. . . . . . . . . . . .: 192.168.139.32
Subnetmasker. . . . . . . . . . .: 255.255.255.0
Standaardgateway. . . . . . . . .: 192.168.139.254
In dit voorbeeld zijn de adressen ietsje anders dan de standaard adressen. maar je kan ze in 99% van de gevallen altijd herkennen aan de 192. ervoor. dit is in bijna alle routers het standaard begin van de adressering.

De meeste bekende/gebruikte adressering is de volgende:

IPv4-adres. . . . . . . . . . . .: 192.168.1.100
Subnetmasker. . . . . . . . . . .: 255.255.255.0
Standaardgateway. . . . . . . . .: 192.168.1.1

Dit is enkel van toepassing op de gewone routers bij de mensen thuis die met een kabelverbinding zitten. Wie een ADSL of VDSL-verbinding heeft die moet hier eigenlijk niet naar kijken. Want de hedendaagse telefoonverbindingen zijn met een BBox van belgacom of een andere modem/router en die hebben sowieso een interne adressering.

Als je een IP-adres hebt met getallen die niet lijken op deze bovenaan, zoals bvb 178.119.250.38. Dan zit je met een rechtstreeks adres van je operator. Wat dus wijst op het feit dat je veel kwetsbaarder bent in vergelijking met mensen die een router hebben. Aankopen is dus de boodschap! (Prijs voor een standaard router ligt tussen de 40 en 60 euro – incl. draadloze functie – ).

Voor het verder instellen van de router kan je mij altijd mailen!

Draadloze beveiliging

Het volgende probleem is de beveiliging. De meeste mensen weten niet hoe ze hun draadloos netwerk kunnen beveiligen, en laten het bijgevolg dan ook onbeveiligd. De mensen die het dan al (laten) beveiligen, doen dat dan meestal met de wel bekende WEP-key. Wat de dag van vandaag bijna gelijk staat aan het netwerk onbeveiligd laten.

WPA is de opvolger van de WEP-key, en die zou in principe overal moeten ingesteld worden om volledige veiligheid te garanderen.

Voor het instellen van de router surf je gewoon in je browser naar je standaardgateway (die heb je staan in je opdrachtprompt), waarna je normaal op een inlogpagina terecht komt.

OPGEPAST! om je draadloze verbinding te beveiligen moet je computer met de kabel aan de router verbonden zijn, en niet via de draadloze verbinding!

Als je zelf nooit iets hebt ingesteld, dan kan je met een beetje geluk inloggen met de standaardgegevens, die zijn ofwel admin als gebruiker en admin als wachtwoord, of in sommige gevallen is het admin als gebruiker en geen wachtwoord. Soms kan het ook zijn dat de standaard logingegevens onderaan de router staan.

De login van een DLINK router:

De beginpagina van de DLINK router:

Klik in het rechtermenu op Wireless Setup en daarna op Manual Wireless Connection Setup

Hier kan je dan de volgende zaken instellen:

Wireless Network Name: hier staat nu draadloos, maar in principe kan dit gelijk wat zijn. van je achternaam tot de naam van je huisdier.
Security mode: Dit staat hier op Enable WPA only wireless security (enhanced). Dit is de betere beveiliging die toch nog werkt met een enkele code.
Na het selecteren van die beveiliging, krijg je er onder de instellingen te zien voor de WPA.

De eerste 2 instellingen moeten respectievelijk op TKIP en PSK staan. Wat dan wel aan te passen is is de Network key. Daar kan je 10 willekeurige cijfers intikken. maar het moeten er wel 10 zijn. Zorg er dan wel voor dat je geen volgorde neemt zoals op de afbeelding hierboven. 1234567890 is heel makkelijk te kraken!

 

De login van een Linksys router:

De beginpagina van een Linksys router:

Bovenaan klik je op Wireless

Dan kom je meteen op de pagina terecht waar je je netwerknaam (of SSID) kan aanpassen.

Na het klikken op Wireless Security, kan je de Security mode instellen op  WPA personal om dan je netwerksleutel in te geven. Al heb je hier geen verplichtingen. de code kan dus ook een woord zijn.

 

Dit zijn de 2 routers waar ik het meest mee in contact kom. Mocht je er iets niet aan verstaan, of je hebt een ander merk van router, laat het me weten op blog@tjeute.be

 

Kortom

 

Mocht je een draadloos netwerk hebben dat niet beveiligd is, of je hebt nog geen router die je beschermt tegen ongewenst bezoek? Aarzel niet, ga er 1 kopen en vraag desnoods aan je familie/vrienden om hem voor jouw in te stellen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.