TVMOBiLi, gratis DLNA-server

Dit artikel is niet meer actueel. Het programma is ondertussen betalend geworden. Binnenkort zal er een nieuwe post gemaakt worden met een ander programma.

 

Onlangs heb ik mij een Samsung smart TV aangekocht, bij deze aankoop heb ik enkel gekeken naar beeldkwaliteit en prijs. Het was pas later dat ik de extra functies ontdekte.

Na het snel doorlezen van de handleiding ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn tv allerlei mogelijk functies bevat, waaronder ook DLNA.

Voor wie dit niet kent even een wikipedia uitleg:

The Digital Living Network Alliance (DLNA) is a non-profit collaborative trade organization established by Sony in June 2003, and has more than 250 member companies  in the mobile, consumer electronics, PC, and service provider industries. Alliance members have stated the common goal of using standards-based technology to make it easier for consumers to use, share and enjoy their digital photos, music and videos. As of January 2011,more than 9,000 different devices have obtained “DLNA Certified” status, indicated by a logo on their packaging and confirming their interoperability with other devices. It is estimated that more than 440 million DLNA-certified devices, from digital cameras to games consoles and TVs, have been installed in users’ homes.

bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Living_Network_Alliance

Simpel gezegd, DLNA is een functie die je toelaat om media te streamen van en naar toestellen die DLNA ondersteunen. zonder afhankelijk te zijn van een bepaald merk.

vb:

Een smartphone met DLNA ondersteuning kan zonder problemen een filmpje streamen naar een DLNA compatibele TV, ongeacht het merk.

 

DLNA wil ik graag wel gaan gebruiken, maar al mijn muziek, films en foto’s staan op mijn pc. Hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik die via DLNA op mijn TV krijg.

Na een tijdje zoeken en uitproberen heb ik volgens mij het beste programma gevonden dat windows-compatibel, stabiel en licht in gebruik is.

Het programma heet TVMOBiLi (http://www.tvmobili.com/) en je kan het hier gratis downloaden voor zowel windows, mac als linux.

Hou er wel rekening mee dat het een BETA versie is. Dus er kunnen hier en daar nog een paar bugs aanwezig zijn, al heb ik er in de eerste momenten nog niet veel van gemerkt.

Installatie:

(klik op de foto voor grotere weergave)

Configuratie:

Na het klikken op Finish kom je meteen op een lokale webpagina terecht met alle info. (de website is dan ook toegankelijk vanop andere computers, al moet je dan gewoon het IP-adres van die pc intikken in je web-browser. In dit voorbeeld is dit 192.168.0.100)

Om te beginnen, klik op STARTUP, daarmee start je de service en gaat de server al gaan broadcasten.

Dan klik je op SETTINGS, hier krijg je bovenaan een overzicht van de belangrijkste instellingen:

 • Of je de gegevens van buitenaf kan bereiken.
 • Of je wil dat de server de ondertiteling moet doorsturen naar je toestel.
 • Een reset knop om alles terug standaard te zetten.
 • Het manueel checken voor updates van de server.
 • Een laatste instelling waarbij TVMOBiLi vraagt of dat ze de gegevens van de hoeveelheid data die je deelt op je netwerk mogen gebruiken. Weliswaar volledig anoniem.

Onder die instellingen kan je in de linkerkant mappen toevoegen en in de rechterkant vrienden toevoegen die je media mogen zien (als je externe toegang is ingeschakeld natuurlijk).

Bij My folders zie je standaard al een paar mappen gedeeld staan, die heb ik in mijn geval al verwijderd uit de lijst, want ik ga daar mijn eigen mappen aan toevoegen.

Verwijderen doe je door simpelweg op [Delete] te drukken naast de locatie.

Zoals bvb de map muziek, die kan je selecteren door op Browse… te klikken en de map te selecteren.

Daarna kan je de beschrijving aanpassen en Submit kiezen.

Je kan dit met zoveel specifieke folders doen als je zelf wilt.

Die folders kan je dan terugvinden via

MY CONTENT -> FOLDERS

Klik daarna op STATUS.

Op de status pagina kan je zien:

 • wat er allemaal al geregistreerd is van data, en dit verdeeld onder muziek, film en foto’s. En dit volgens het aantal bestanden als volgens de grootte van de bestanden.
 • welke versies je draaiende hebt van TVMOBiLi
 • welke poort je gebruikt, zowel intern als extern.
 • welke toestellen DLNA ondersteund zijn op deze server.
 • welke extensies de server ondersteund.
 • welke toestellen verbonden zijn met je server.

Gebruik:

OPMERKING: Bij het opstarten van het toestel waarmee je wilt verbinden met je server,  ben ik zelf al tot de conclusie gekomen dat het best is dat dit toestel pas wordt ingeschakeld na het configureren van de server. Zo zal je toestel de server het snelst detecteren.

Volgend voorbeeld is afhankelijk van welk toestel je gebruikt.

In mijn geval (samsung dus) klik ik op source, waarna ik in de lijst mijn server zie staan.

Ik krijg dan meteen een mooi overzicht van mijn mappen, in mijn geval hier kan ik dan gewoon kiezen of ik naar muziek, foto’s of films zoek. Om daarna dan te navigeren naar de gewenste map.

Zoals hierboven al vermeld heb, de persoonlijk ingestelde mappen kan je terug vinden onder

MY CONTENT -> FOLDERS

In dit geval navigeer ik even naar een goeie mix van een vriend van mij, Ga zeker eens zijn blog gaan bekijken op www.kdegussem.us

Ter info: mijn tv is een samsung UE32D6530WSXXN (meer info hier)

Enjoy!

Ik ga alvast een filmpje gaan bekijken!

2 thoughts on “TVMOBiLi, gratis DLNA-server

 1. Mathieu Verhaeghe Post author

  André,

  Dit blogitem is niet meer up to date. ik gebruik al een geruime tijd een ander programma. Ik zal proberen om er in de toekomst nog een post van te maken maar tot die tijd heb je hier de link.

  De ondertitels met deze versie zijn ook perfect 🙂

  http://www.serviio.org/

  veel succes! voor vragen mag je mailen naar blog@tjeute.be

  mvg,

  Mathieu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.